Печат на тази страница
Петък, 01 Април 2016 09:07

Болничната помощ в Търговище на протест срещу административния хаос

Оценете
(0 гласа)
Протест лекари Протест лекари Търговище ТВ

Административният хаос и новите правила за работа в здравеопазването предизвикаха протест на лекарите от многопрофилната болница в Търговище. Заради нормативните неуредици 100-тина лекари от преустановиха работа за половин час. Протестът им подкрепиха медицински сестри, помощен и административен персонал, както и лични лекари. 

Днес, 1 април, започна договорният период на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г. Българският лекарски съюз отказа да подпише новия Рамков договор със здравната каса и Министерството на здравеопазването подписа служебно анекс към миналогодишния договор. В извънреден брой на Държавен вестник вчера беше публикувана Наредба №2 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Според хирурга д-р Иван Славчев  днес нито един болен не са успели да приемат по нормален път, защото има смяна на кодове на клинични пътеки и цени, а промените не били въведени в системата. Ще има поне 1 месец лутане, докато ги разучим, коментира той.

Лекарите от болничната помощ настояват цените на медицинските услуги да се увеличат с 16.3%, тъй като не са променяни от 2008 г. Не са и правилно остойностени - не е ясно каква част отиват за труд, каква за консумативи, лекарства, амортизация на апаратура и пр. Това е и причината с 30% да падат заплатите на лекарите. За остър апендицит напр. здравната каса плаща 558 лв., от които за специалиста са разчетени едва 18 лв., сочи финансовият анализ на клиничната пътека № 164.

В МБАЛ – Търговище, където работят 605 човека, от които 105 лекари, не приемат ежедневния упрек, че се източва НЗОК от лекарите и за това няма пари. „Ако се краде нещо от някъде и някой знае кой краде - да информира компетентните органи и да бъдат взети съответните мерки и наказания“, пишат в своя декларация от Общинското дружество на лекарите гр.Търговище и Дружеството на лекарите в доболничната помощ .

След националния протест на 6 април, лекарите в Търговище обмислят да подадат колективна оставка в знак на несъгласие с провежданата здравна реформа. През 2010 г. в Чехия така направиха 4 хиляди болнични лекари. "Така ще се обърнем към правителството с думите: Благодарим и довиждане", каза д-р Славчев.

Прочетена 1829 пъти