Четвъртък, 08 Септември 2016 09:56

Въвеждат пръстов идентификатор за прием в болниците в Търговищко

Оценете
(1 глас)

Влизането в болница от началото на октомври ще става само с пръстов идентификатор. По този повод РЗОК – Търговище е провела работна среща с ръководителите и медицинския персонал на трите болници в областта. На нея са били обсъдени изискванията и възможностите за предстоящото въвеждане на регистрационната система, съобщават от касата. От там поясняват, че пъровначалната регистрация няма да отнема повече от 2-3 минути. Спешните случаи първо ще се хоспитализират и след това - ще се регистрират.

Новата електронна система няма да събира биометрични данни, категорични са от здравната каса. Пръстовият идентификатор ще позволява единствено удостоверяване на самоличността и достъп до здравния пякет на гражданина. Регистрацията се извършва еднократно за всеки пациент. При следващо посещения в болницата пациентът трябва само да каже ЕГН-то си и да положи върху устройството един от двата пръста, с които е извършена регистрацията.

Целта на въвеждането на пръстовия идентификатор е да се контролират разходите за болнична помощ и да се намалят възможностите за злоупотреби с пари на осигурените пациенти, обясняват от здравната каса.

Официално пръстовият идентификатор в лечебните заведения в цялата страна ще заработи от 1 октомври 2016г.

Прочетена 1955 пъти

facebook coment