Четвъртък, 23 Юни 2016 10:15

Започва фестивала „Античният Абритус” в Разград

Оценете
(1 глас)

Император Деций Траян провъзгласява сина си Херений Етруск за съимператор във вила „Урбана” – в античния град Абритус и се обръща с реч към войската преди решаващата битка през юни 251 г. Това включва тържествената церемония по откриването на Фестивала в Разград от  21:30 часа в петък (24 юни) в античния град Абритус и още: атрактивна програма, със специалното участие на Театрално-музикален център –Разград и Средношколски състав „Лудогорска младост” към Капански ансамбъл, както и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”.

От 17:30 часа същия ден в експозиционната зала на интерактивен музей в Регионален исторически музей - Разград, ще бъде открита изложбата „Могилите на Котела. Последни открития в „Сборяново”. Изложбата ще представи резултатите от проучванията на проф. Диана Гергова, на която ще бъде връчена официално и наградата „Анание Явашов”.

„Търсачи на съкровища” е забавната програма за малките жители и гости на града предвидена за вторият ден събота (25 юни)  на „Античният Абритус”. Тя ще започне в 16:00 часа . Децата ще могат сами да си отсекат монети и ще подреждат мозайки.

В 17:00 часа се открива арената за гладиаторски битки, която се намира в Римския военен лагер. Следва дефиле на ученици и деца. Пентатлонът /спортни олимпииски събития на древна Гърция / започва в 17:50 часа и ще продължи един час. Веднага след това започва демонстрация - „Варварска атака” във Римския военен лагер. Има още модели на бойна техника, конно шествие и спектакъл на римски облекла, който ще се проведе в гладиаторската арена. В 20:30 часа отново на същото място ще се проведат зрелищни  гладиаторски битки.

Закриването на Фестивала отново е във вила „Урбана” с концерт на Капански ансамбъл – Разград: „От древната епоха до съвременния ден”. По време на Фестивала „Античният Абритус” ще има демонстрации на занаяти в базара, дегустация на римска кухня, снимки за спомен сред античен декор. 

Прочетена 3694 пъти

facebook coment