Печат на тази страница
Понеделник, 21 Март 2016 20:30

Дигитални звуци на соколи впрегнаха в борбата с гаргите в Търговище

Оценете
(2 гласа)

Тормозът на гарги в Търговище продължава, а опитите за гонитбата им с ултразвукови системи, поставени преди година, се оказа неефективна. За да прогони птиците от високите дървета в центъра на града сега общината пробва нови електронни апарати, които издават звуци на грабливи птици. Нахалните черни пернати от години са окупирали дърветата, а граченето им смущават отдиха на хората в парка. 
Към естествения птичи хор в центъра на Търговище тези дни се присъединиха и хищнически звуци на соколи, ястреби и бухали. Те идват от новозакупените апарати и се задействат на определен интервал от време в светлата част на деня. Усилените дигиталните звуци трябва да създадат заблуда, че врагът се намират в непосредствена близост.

Христалина Халачева, секретар на Община Търговище:
„Закупихме още 4 апарата, които обхващат диапазон от 4 дка всеки. На този етап опитваме да се справим по хуманен начин с нашествието на гаргите, но ако не успеем ще търсим и други начини с подрязване на дърветата“

Преди година след дълги проучвания на методи за борба с нашествениците и препоръки от БАН градската управа закупи ултразвукови соларни устройства, но птиците така и не избягаха, въпреки, че обещания ефект беше до 3-4 месеца след поставянето им.

„Трябва да се вземат някакви мерки, то не може в центъра на града да ти грачат гарги. Не може човек ни на пейката да седне, ни нищо“, жалват се хората.

Засега от общината се опитват безболезнено да се справят с птичата напаст, тъй като екозащитници протестират срещу премахване на гнездата и рязане на дърветата. Никой обаче не гарантира положителен ефект от новите съоръжения.

Прочетена 5099 пъти