Петък, 06 Май 2016 23:43

Видео: Клуб "Възраждане" яко пуца пушки в Мадара

Оценете
(2 гласа)

Патриотичен клуб „Възраждане” от Търговище взе участие в празнична възстановка в шуменското село Мадара по повод 6-ти май, когато се провежда  традиционния събор на селото. За първи път преди пет години Мадара, почете  деня на Свети Георги – Победоносец.

Тогава там беше открит с тържествената литургия новопостроения православен храм “Св. Георги и Св. Тривелий”. И днес той отвори врати за да посрещне стотици жители и гости на селото, раздаден беше и агнешки курбан за здраве.

Членовете на търговищкия патриотичен клуб „Възраждане” и на родолюбив комитет “Крум Страшний” Шумен зарадваха десетки посетители като пресъздадоха паметни събития от времето на турското робство, пушки пуцаха дори по време на песните на изпълнителя на македонски песни Володя Стоянов – Войводата. Хората пък имаха възможност да се докоснат до старите оръжия, да се снимат с байрактаря или да наметнат ямурлук.

 Празникът беше организирани от Народното читалище „Просвета-1908“ в село Мадара. Атракция за гостите беше и гергьовската люлка пред сградата на читалище, където се люляха за здраве дошлите на тържеството.

Прочетена 3074 пъти

facebook coment