Сряда, 06 Януари 2016 09:36

67-годишен сред смелчаците за Светия Кръст в Търговище

Оценете
(0 гласа)
Йордановден 2016 Йордановден 2016 Търговище ТВ

 След първи неуспешен опит през миналата година на този Йордановден 26-годишният Иван Илиев от Търговище грабна от ледените води на шадравана Богоявленският кръст. Конкуренция му правеха още 11 мъже, сред които 67-годишният Свилен Николов. Срещу откупка от 990 лв. църквата си взе кръста от победителя. Парите  се събират от дарители.

Ритуалът по ловене на Св. Кръст има вече 25 годишна традиция в Търговище. Той се организира от Архиерейското наместничество и Община Търговище, а студът не спира стотици хора да подкрепят смелчаците.
По традиция ставрофорен иконом Славчо Проданов в съслужение с други духовници извърши водосвет, а отправената молитва беше за мир и благоденствие на народа. Точно в 12.00 часа Богоявленският кръст беше хвърлен във водите на градския шадраван и настана щурма на мъжете.

Първият неуспешен опит на късметлията Иван е приключил с контузия на коляното, днес отново получи наранявания, но пък му остава надеждата да не го навестяват болести и настинки през годината. Безработният младеж каза, че ще дари част от парите на църквата, а с останалите ще почерпи приятелите си за именния ден. Призна обаче, че е атеист!

Хубаво е обаче тези, които се хвърлят да ловят Св. Кръст на Богоявление да са православни християни и кръстени в църквата. Нека не са забравя какво честваме. Това е кръщаването на нашия Господ Исус Христос, хвърлянето в ледените води е жертва за Св. Кръст и за самия Христос. Чистите по душа не ловят Св. Кръст за да получат парична награда или да ги дават по медиите. Символиката на ритуала трябва да се приема като жертва за Христа.

Прочетена 2170 пъти

facebook coment