Събота, 22 Октомври 2016 16:20

Кметове запретнаха ръкави да дърпат баница в Макариополско

Оценете
(8 гласа)

В село Макариополско се проведе вторият поред празник "С баница и в делник, и в празник". На мегдана бяха  представени над 40 баници - дърпани, точени, с месо, лопуш, солени и сладки. Целта е уменията да се запазят и да се предават на поколенията традицията и обичаите, носени от нашите баби и майки през годините.

баницабаница състезание

Председателят на читалището в селото сподели, че второто издание се организирало с голям интерес и желанието на хората. Незабравим е спомена от представянето от Боца Панкова на макариополската дърпана баница в национален ефир в предаването на Иван Звездев. Баба Боца и днес беше в центъра на вниманието в демонстрацията по приготвяне на баница. Ръкави запретнаха и кметовете на Търговище и Макариополско. Те показаха завидни умения и жените ги аплодираха от сърце.

Гостите на събитието можеха да опитат от вкусните домашни лакомства срещу символична сума дарена от сърце.

В празничната програма имаше надяване с баница за децата, концерт на ДФА "Шарено герданче", много песни, танци и завърши с традиционното макариополско хоро „Талима”. Организатори на празника са кметството в селото, читалище "М. Иванов 1912" и пенсионерският клуб.

Баница 1

Прочетена 6006 пъти

facebook coment