Четвъртък, 07 Юли 2016 05:14

С бонбони Народно събрание черпят в Деня на шоколада

Оценете
(2 гласа)

Шоколадът - любимото сладко изкушение на милиони хора има празник на 7 юли. Той е обявен за Европейски Ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна.

В Деня на шоколада в Народното събрание у нас също "царува" сладкото изкушение - на почит са ръчно направени шоколадови бонбони. „Политическата” бонбониерата съдържа 21 бонбона, като един от тях е плочка от бял шоколад, върху която е изобразена сградата на Парламента, а друг със сградата на Министерския съвет. Останалото съдържание в с традиционна визия, но с различно съдържание и аромати – пияна вишна, крем-кафе, крокан, гараш и пр. Шоколадовото изкушение е произведено във фабрика "Милмекс" и се продава в парламентарния бюфет в кутия със селекция от 21 и миникутийка с 9 парчета.

bonboni NC1

Ацтеките първи са произвеждали хранителен продукт от какаото, като го наричали "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа.

Когато испанските конквистадори превзели Мексико, намерили в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, над 25 000 стотници какао.  Имайки предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Първоначално какаовите продукти, основно напитки, се консумирали горчиви, без добавяне на захар, информира wikipedia. 

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от англичанина Джон Кадбъри, на когото хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно през 1857 г. в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад. Според изчисления човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета.

Науката за шоколада:
Съвременната наука е установила, че в шоколада има елементи, които помагат за отмората и психологическото възстановяване. Тъмният шоколад стимулира отделянето на ендорфини - хормонът на щастието, който въздейства върху центъра на удоволствието като подобрява насторението и поддържа тонуса на организма. Има и хипотеза, според която шоколадът има "противораков" ефект и забавя процеса на стареенето.

Знаете ли, че:
Страната на шоколада е Белгия - в нея има над 2000 шоколадени бутици и 16 музеи на шоколада. В страната се произвеждат приблизително 170 хиляди тона годишно. Столицата на шоколада е белгийският град Брюж, където има кафенета и ресторанти с шоколадено меню - буквално във всяко ястие присъства шоколад.

sokolad

В Швейцария се произвежда най-много видове млечен шоколад. Най-голямата сладкарница се намира в Цюрих.

В град Покров, Владимирска област, Русия, има паметник на шоколада.

В много европейски страни пък има музей на шоколада. В Чехия той прилича на картинна галерия. Там могат да се разгледат творбите на Владомир Чех, който той нарисувал с течен шоколад: селски пейзажи, градски истроии, портрети на важни личности от историята и изкуството. Специално място заема серята от копия на картини на Леонардо Да Винчи - пак нарисувани от шоколад.

В гр. Кьолн, Германия има музей на шоколада, разпростиращ се на цели 2000 кв.м. В една от залите, превърната в оранжерия, расте истинско какаово дърво, в друга зала разказват подробната история на най-популярния десерт в света и показват "шоколадово кино", а в трети салон - има шоколадов фонтан, в който може да натопиш вафлата си и да я изядеш.


Прочетена 3386 пъти

facebook coment