Печат на тази страница
Понеделник, 06 Юни 2016 12:29

Започна свещеният месец на постите за мюсюлманите

Оценете
(2 гласа)

От днес започна свещеният за мюсюлманите месец Рамадан (в Турция Рамазан) времето, в което според мюсюлманската вяра свещеният Коран е бил изпратен от Аллах на земята като напътствие в живота и средство за спасение. Времето, през което в светлата част на деня – от изгрев до залез слънце мюсюлманите не приемат никаква храна и вода, като по този начин пречистват духа и тялото си. Въздържанието се налага, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамадан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Постите на Рамадан

На мюсюлманите се налагат строги ограничения през този месец. През деня не е разрешено да се яде и пие. Пушенето и сексът също са забранени по време на постите. В края на деня постенето се прекратява с молитва и храна, наречени ифтар. Според свещения Коран: яденето и постенето са позволени, докато "можеш ясно да различиш белия от черния конец на дневна светлина";

Казват, че доброто, натрупано чрез постите, може да бъде разрушено чрез пет неща: изричане на лъжа;клевета;злословене; фалшива клетва;алчност и лакомия. Тези пороци винаги са вредни, но по време на Рамадана са най-големият грях.

moleshti

По време на Рамадана мюсюлманите посещават джамиите и се молят в продължение на часове, изучавайки Корана. Освен традиционните пет молитви на ден мюсюлманите рецитират и още една специална молитва, наречена тарауи (нощна молитва). На 27-ия ден от месеца се отбелязва "лейлат ал кадр" (Нощта на Силата). В навечерието на този ден Мохамед е получил прозрението от свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил.

Непосредствено след постите, които тази година приключват на 7 юли, мюсюлманите посрещат Рамазан Байрам, който продължава три дни. Символ на празника са баклавата и бонбоните.

Прочетена 3008 пъти