Печат на тази страница
Неделя, 29 Септември 2019 22:22

Видео: Търговищенец пази българщината в църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

Оценете
(6 гласа)

Пазител на българщината в гр. Одрин, Турция е търговищенецът Христо Христов, който от 2008 г. е уредник в една от двете български православни църква тук - „Св. Св. Константин и Елена“. На 21 май тя има храмов празник, но тържествена литургия няма да има, защото Вселенският патриарх Вартоломей е забранил службите на български език. Това се случва заради отказа на държавата ни да премахне паметника на нашия екзарх Антим I в църковния двор.

51-годишният Христов е преподавател по валдхорна в консерваторията към Тракийския университет в Одрин и живее в Турция от 1999 г. Запознахме се с Христо не в родното Търговище, а при едно от пътуванията ни в Одрин с приятели. Към края на март решихме да посетим една от българските светини в турския град и останахме удивени от уникалната и добре поддържана църква в квартал „Киришхане", в югозападната част на Одрин. А китния двор, с белите плочи в рамки от трева и храсти с рози ни оставиха без дъх. „Елате през май, когато цъфнат розите”, с усмивка ни подканя на изпроводяк Христо. А ние обещахме… 

Преди това обаче попихме всяка негова дума за историята на църквата “Свети Константин и Елена”, която е изцяло реставрирана през 2008 г. със средства на българската държава, на общини и фондации от България и много дарения от обикновени българи. През 2010 г. в двора й е открит паметник на екзарх Антим I, православният духовник, който е първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия. Чуйте и вие разказа на Христо Христов, който записахме специално в двора на църквата “Свети Константин и Елена” в Одрин.

Две са запазените български духовни светини в Одрин – храмовете “Свети Георги” и “Св. Св. Константин и Елена". Иначе е имало десетки църкви – и български, и гръцки, но поради исторически обстоятелства са останали само двете български. През 1989 г. църквата “Св. Константин и Елена” е била разграбена и подпалена в западната част, вероятно във връзка със събитията в България през това време. Благодарение на родолюбиви българи през 2008 г. е възстановен автентичния й вид по снимки и документи. На 14 септември 2008 г. Русенския митрополит Неофит (дн. Патриарх български) освещава обновения храм с тържествена Света литургия.

IkonaKonstantin Elena

Във видеото е използван и личен архив на Хр. Христов

Прочетена 5043 пъти