Вторник, 13 Февруари 2018 16:41

Предлагат журналист и археолог за нови Почетни граждани на Търговище

Оценете
(2 гласа)

Нови номинации за удостояване със званието „Почетен гражданин“ на Търговище са внесени за разглеждане в Общинския съвет. Това са на журналиста Радослав Черкезов и археолога проф. Николай Овчаров.

Предложението за номинацията на Черкезов идва от проф. д-р Ганчо Папуров, почетен гражданин на Търговище от 1998 г. Тя е заради неговите заслуги и принос в политическия, обществения, социалния, културен и спортен живот. Черкезов е първи председател на Клуба за гласност и демокрация, учреден през 1979 г. в Търговище и едни от малцината, който открито възстава срещу възродителния процес в България и заема активна позиция при т.нар. „голяма екскурзия“, обосновава се вносителят на докладната записка Сунай Ахмедов. Под нея стоят подписите на 34 общественици и популярни личности.

Радослав Черкезов е роден през 1939 г. в Търговище, автор в много печатни централни издания. Дългогодишен редактор на общинския вестник „Знаме“.

Предложението за Почетен гражданин на Николай Овчаров пък е свързано с приноса му за възстановяване разкопките на Мисионис и за неговото популяризиране като античен град и туристическа дестинация, за увеличаване възможностите за финансиране на нови проучвания, разкопки и реставрация на обекта, обосновава се вносителят на докладната кметът Дарин Димитров.

Археологът е роден през 1957 г. в град Велико Търново, но неговите родители са създатели на Регионалния исторически музей в Търговище. От 2014 г. Овчаров е ръководител на археологическите проучвания на крепостта Мисионис, първоообраз на Търговище, заедно с колегата си Ангел Конаклиев.

Според Наредбата за символиката на Община Търговище кметът ще им връчи наградите на тържествената сесия на общинския съвет, която ще се проведе на 14 май 2018 година - Празник на града.

Ще одобрят ли номинациите общинските съветници, ще стане ясно на 22 февруари, на редовното заседание на местния парламент.

Прочетена 1414 пъти

lates news 210

facebook coment