Baner ViK 2017 560 70

Сряда, 07 Февруари 2018 11:49

Предлагат да се направи "Синя зона" за паркиране в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Предлагат да се направи "Синя зона" за паркиране в Търговище Сн.Архив

Да се обособи т.нар. „Синя зона“ за паркиране в централната част на гр. Търговище. Това предлагат от фирма „Трафик холдинг“, която изготви генерален план за организация на движението на МПС. Публичното обсъждане на плана е утре, от 17:00 ч., в общината.

Проблемът с паркирането в Търговище е много сериозен, като най-остро той стои в централната градска зона. За съжаление политиката на Общината е позволявала да се изграждат нови обекти, които са с недостатъчно паркоместа, отчитат в анализа си експертите.

Те се установили още, че 60 % от всички налични коли стоят по улиците, 30 % домуват в лични гаражи и 10 % в обществени паркинги.

В Търговище има 12 паркинга с 440 броя места, което е крайно недостатъчно. В същото време за последните 5 години МПС са нараснали с 30 на сто. Затова от екипа предлагат да се разработи цялостен проект за изграждане на „Синя зона“. Данните показват, че 45% от жителите и гостите на града трудно намират парко места в центъра.

В настоящия момент паркирането там е повсеместно и нерегламентирано, без да се спазват никакви правила. Всяко свободно пространство се заема от паркирани МПС. Паркирането се извършва не само върху пътното платно на и по тротоарите и зелените площи. Паркира се дори в зоните на кръстовищата, с което се затруднява движението в съответният район, посочват експертите.

С това хаотично паркиране в зелени площи, по тротоарите и на всяко свободно място се разрушава и без това поостарялата инфраструктура на централната част, смятат те. При разработване на схемата за паркиране в „синя зона“ предлагат за улиците, на които е невъзможно да не се проектират паркоместа, да се забрани паркирането.

Екипът изготвил плана счита, че изграждането на паркинги /подземни и надземни/ е хубаво да се осъществява чрез “Автоматични паркингови системи”.

Предлага се още да се проектират и изградят нови велосипедни трасета с обща дължина от 17 000 метра, които пропорционално да покрият територията на града и да насърчат използването на този евтин начин на придвижване.

Прочетена 770 пъти

lates news 210

facebook coment