Четвъртък, 01 Февруари 2018 10:12

Чудотворната икона на Богородица от Украйна посреща Търговище

Оценете
(2 гласа)

Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Одигитрия Байталска" от Украйна пристига на 3 февруари 2018 г. (събота) в Търговище. Тя ще бъде изложена за поклонение в храм „Успение Богородично“ в града, съобщава Варненската и Великопреславска митрополия. Ще бъде отслужен и молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворния й образ.

Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Одеска област, откъдето е и името ѝ „Пътеводителка Байталска“. Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен и монасите са я скрили, за да я запазят.

Известни са много случаи на бездетни семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Болни са получили изцеление. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили.

ikona Ykraina

Светинята беше посрещната на 27 януари във Варна и изложена за поклонение в различни градове на епархията. Последната й спирка е Търговище.

Прочетена 685 пъти

lates news 210

facebook coment