Четвъртък, 25 Януари 2018 10:08

ИПИ: Търговище - добра сигурност, слаб трудов пазар и здравеопазване

Оценете
(2 гласа)

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Търговище нараства с 10% през последните две годин, като изпреварва средния ръст за страната (7%). Доходите и заплатите също нарастват след 2015 г., което води до повишаване на стандарта на живот в областта. Това посочва систематичен анализ на българските общини, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Пазарът на труда в област Търговище страда от неблагоприятната образователна структура на населението, въпреки че икономическата активност и заетостта растат през 2016 г. В областта се отчита значително нарастване на инвестициите в дълготрайни материални активи през 2015 г. Оценката за прозрачността на местната администрация в областта е по-висока от средната за страната.

Сравнително ниският естествен прираст и високата степен на изселване от областта продължават да влошават демографския облик на област Търговище. Основните слабости в образователната система са при задържането на учениците в училище и ниските оценки на матурите. Търговище остава сред областите с най-остър недостиг на лекари. Съдът в Търговище е най-малко натовареният в страната, което се отразява благоприятно и на бързината на правораздаване. Един съдия средно разглежда по 3,3 дела на месец (при средно 9,4 в страната). Търговище е и сред областите с най-малко регистрирани престъпления и най-висока разкриваемост.

Пълният доклад за 2017 г. за Търговище ТУК

Прочетена 1016 пъти

facebook coment