Сряда, 17 Януари 2018 11:53

Задава се криза с боклука. Регионалното депо е пред запълване

Оценете
(2 гласа)

Капацитетът на Регионалното сметище за битови отпадъци, което се ползва от Търговище и Попово е почти запълнен. Експлоатацията му е започнала през 1996 г. и капацитетът от близо 400 000 тона е зает. Затова спешно трябва да започне изграждането на втора клетка на сметището за твърди битови отпадъци, каза кметът на Търговище Дарин Димитров.

По време на публичното обсъждане на бюджет 2018 г. той подчерта, че това е най-важния приоритет в работата му през тази година. За нужните средства в размер на 5 млн. лв. Община Търговище ще кандидатства за държавно финансиране, с които да изгради нова клетка за депониране на отпадъци, която да отговаря на действащото екологично законодателство.

Ако капацитетът на депото бъде запълнен, преди да бъде изградено новата клетка, ще трябва боклука да се извозва на десетки километри в други региони, което ще струва много скъпо и ще натовари местния бюджет. 

Според „Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007” общинското депо за твърди битови отпадъци край село Пайдушко преди години стана Регионално депо и обслужва общините Търговище и Попово. Нашата община изхвърля около 14 000 тона боклук годишно, а Попово – 6 000 тона. Проблемът обаче е, че те нямат сепарираща инсталация и обема на отпадъците е по-голям. За да се удължи живота на сметището на първо време кметът на Търговище обясни, че ще настоява МОСВ да нареди на Община Попово поне временно да си депонира сметта в друга община.

Да се търсят възможности за собствено финансиране и да се мисли стратегически, призова бившият кмет Красимир Мирев при разглеждането на бюджета. Той изрази опасение, че държавата може да определи на нашето сметище да депонират отпадъци и други общини и тогава "ще се чудим какво да правим". Стараховете му произтичат от факта, че 113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени, тъй като не отговарят на екоизискванията и след санкция от Брюксел, трябва да спрат да работят. 

Затова Мирев предложи местната власт да задели 2,5 млн. лв. и да започне да решава проблема, докато чака помощ от държавата.

Прочетена 1608 пъти

facebook coment