Baner ViK 2017 560 70

Понеделник, 15 Януари 2018 13:34

Жители на Драката искат път. Внесоха подписка в Общината (аудио)

Оценете
(3 гласа)

С искане за ремонт на пътя в т.нар. вилна зона „Драката“ в Търговище в общинската администрация е депозирана подписка, адресирана до кмета д-р Дарин Димитров. Под нея стоят подписите на 159 души, съобщи техният представител Стоян Станчев по време на публичното обсъждане на бюджета.

Там той отново постави проблема и поиска да се предвиди такъв ремонт в капиталовата програма на Общината. Ако не е възможно на този етап да се сложи асфалт, то поне на най-лошите участъци  да се постави чакъл, за да пътуват хората малко по-нормално, коментира Станчев. Чуйте него и други недоволни жители на Драката пред микрофона на Евтим Петков, кор. на БНР.

Кметът на Търговище Дарин Димитров каза, че вече е провел среща с част от недоволните и ще се опита да помогне като възложи на БКС  да заравнят пътната настилка с грейдер.

Главният архитект на Общината Дарина Димитрова обаче припомни, че тези територии са земеделски ниви и не са включени в Общия устройствен план на Търговище. Просто казано, това означава, че земите са отдадени за земеделски труд и отдих, постройките там са незаконни и местната власт няма ангажимент към поддръжката на инфраструктура, събиране на смет и пр. Въпреки това години наред кметството се грижи да събиране на боклука там.

drakata smet

По закона за териториалното и селищното устройство "Драката" няма статут на вилна зона, земите са извън регулация. Имат изготвени само парцеларни планове на масивите. Затова практически обществено обслужване тук няма.

Постоянно живеещите там обаче се увеличават през годините. Жилищни постройки никнат като гъби, което води до задълбочаване на най-големия проблем в зоната – липсата на изградена техническа и социална инфраструктура.
Много от имотите са достъпни само по пътеки с ширина около 1, 20 – 1, 50 м или през съседни имоти на добра воля. Частично електроснабдяване, водоснабдяване и макадамови пътища са изпълнени преди години със средства на собствениците преди години.

Докато не се промени статута и не се направи подробен устройствен план ще има негативни последици при поддържането на пътищата в Драката, както и за застрояването на имоти там.

Денислава Атанасова

Прочетена 1404 пъти

lates news 210

facebook coment