Сряда, 10 Януари 2018 14:04

Бюджет от 44 млн. лв. планира Търговище. Публичното обсъждане предстои

Оценете
(2 гласа)

Бюджет от малко над 44 милиона лева е планирала Община Търговище за тази година година. От тях собствените приходи от такси, наеми, концесии и пр. са за 10 милиона лева, а други 28,5 милиона се очакват от държавата и еврофондовете. Това показват разчетните документи, публикуване на официалния сайт на местната управа. Проекто-бюджетът подлежи на публично обсъждан на 12 януари, петък, от 17 ч. в зала 74 на местната администрация.

На него могат да присъстват граждани и всички заинтересовани страни. За постъпилите предложения, направени по време на публичното обсъждане, ще се състави протокол. Той ще бъде приложен като неразделна част от окончателния проектобюджет при внасянето му от кмета за разглеждане от местния парламент.

От документите става ясно, че местната власт планира разходи за 23 488 703 лева, като най-сериозното перо е за сектор „Образование“ – 16 млн. лв. За здравеопазването, социалните грижи, културата и религиозните дейности си отиват към 4,5 милиона лева.

Проектът на капиталовите разходи сочи, малко над 16 млн. лв., като от таблицата е видно, че 11 млн. лв. от тях са еврофондовете. Не е тайна, че повечето от българските общини разчитат основно на тях за развитието на инфраструктурата и обществените услуги, тъй като собственият им ресурс за капиталови разходи е незначителен. Средствата от местната хазна са към 2 млн. лв. Очакват се и трансфери от държавния бюджет за 1 665 900 лв.

С част от парите са планирани ремонти на 10 улици, като изцяло ще бъдат обновени улиците „Христо Ботев“ и „Радомир“, а останалите са за кърпежи в селата. Заделени са пари за спортна инфраструктура, както и за ремонт и обзавеждане на почивната база в Балчик.

Прочетена 693 пъти

lates news 210

facebook coment