Baner ViK 2017 560 70

Понеделник, 27 Ноември 2017 14:55

РЗИ: Затлъстяване при над 6% от децата в Търговищко

Оценете
(1 глас)

Световната здравна организация, определя затлъстяването в детска възраст като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве. В последните десетилетия се отчита бързо увеличаване на относителния дял на наднормено тегло при деца. Тревожните данни ве подминават и област Търговище, сочат данните на РЗИ-Търговище.

През 2016 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед е 9469. От тях 1254 са с регистрирани заболявания, от които 610 са със затлъстяване или 6,44% от всички прегледани ученици (6,16% за 2015 г., 5.47% през 2014 г. и 4.57% през 2013 г.).

В Седмицата за борба със затлъстяването, която се провежда от 27 ноември до 01 декември 2017 г. Регионалната здравна инспекция в Търговище организира обучения за здравословното хранене с деца от детските заведения и ученици от училищата от област Търговище; експерт от инспекцията ще проведе срещи с родители на деца от детски заведения ; ученици от I ОУ „Хр. Ботев” и II СУ „Проф. Н.Маринов” ще изработват здравословни сандвичи; здравословно готвене с ученици от ПГТХВТ – гр. Търговище и др.

На 30.11.2017 г. от 10 ч. до 16 ч. ще се проведе Ден на отворените врати в РЗИ за всички желаещи да научат повече за здравословния начин на живот. Инспекцията разполага с кантар за измерване на телесна маса и анализатор за измервате на процента на мазнините в тялото.

Профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата.

Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Трите най-важни фактора, укрепващи здравето са: физическа активност и спорт, здравословно хранене и създаване на навици за здравословен начин на живот.

 

Прочетена 611 пъти

lates news 210

facebook coment