Вторник, 10 Октомври 2017 15:26

Община Търговище напомня на домоуправителите да дадат информация за домашните кучета

Оценете
(1 глас)

Увеличение на броят на регистрираните домашни кучета в Търговище, след масовото им чипиране отчитат от Община Търговище.  Общо 1 726  животни са маркирани в региона от пролетта досега, а регистрираните в общината кучета веча са близо 800. За сравнение преди една година техния брой е бил само 45.  В срок до 1 ноември управителите на етажна собственост, които до момента не са си свършили работата, трябва да предоставят в общината информация за регистрираните домашни кучета в жилищната им сграда, напомнят от местната администрация.

Писма с повторно удължен срок за предоставяне на тази информация от днес се разнасят по всички жилищни блокове в града, от които няма получени данни.  В първия срок, който беше до средата на юли, в общината са подадени 118 декларации за 253 кучета, отглеждани в апартаменти.

„Ако в жилищните сгради има домашни кучета, които не са чипирани и нямат паспорт, трябва да се напомни на собствениците им, че това е регламентирано в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според Закона за местните данъци и такси кучетата трябва и да бъдат декларирани в Центъра за административни услуги“, информираха от местната власт.

От общината уточниха, че информацията от управителите на етажната собственост е необходима за поддържане на електронния регистър за домашните кучета, а това е част от мерките за поетапно овладяване безконтролното увеличаване популацията на бездомните животни. Събраните средства от таксите – 10 лв. годишно за града и 5 лв. за селата, ще се насочват единствено и само за увеличаване капацитета на приюта за бездомни агресивни животни и мерки за намаляване популацията на безпризорните. За кастрираните кучета, отглеждани в домашни условия, такса не се дължи.

„Кампанията, която стартира в Търговище, с паралелни мерки за домашните и бездомните животни, се прави за първи път и то в такъв мащаб.  По този модел започват да работят и в други общини и области, които следват добрата практика, която се създава на местно ниво. За успешната й реализация са необходими разбиране и ангажираност и на цялата общност“, призоваха от местната власт.

Отчетено беше, че е разширена програмата за кастрация на бездомните кучета. Седмично такава медицинска манипулация се извършва на по 10-20 животни, изоставени от стопаните им на улицата. В последните месеци са обхванати 170 кучета. Поставени са им и марки. Общината призовава стопаните на кучета за отговорно отношение, тъй като популацията на бездомните се увеличава най-вече през есенния сезон, когато обитатели на вилни и селски имоти  изоставят четириногите и потомството им.

Прочетена 532 пъти

lates news 210

facebook coment