Петък, 01 Септември 2017 07:07

Курбан Байрам е. Как празнуват в село Драгановец (видео)

Оценете
(1 глас)

От днес в продължение на четири дни мюсюлманите отбелязват свещеният за тях празник Курбан байрам или наричан още Коч байрам. Той е свързан със семейните ценности и символизира смирението и опрощението. През тези дни и в търговищкото село Драгановец почитат ритуалите като колят жертвено животно и се събират на семейна софра.

Празнична суетня цари в много къщи в село Драгановец. Докато сутринта мъжете са в джамията, жените подготвят трапезата и жертвения овен. Той се къносва на седем места и опява от имам. 

Близки и роднини с радост посрещат и семейство Юсеинови. Курбан Байрам носи посланието на прошката и на благодарността затова по-младите целуват ръка на по-възрастните. После всички сядат край трапезата, която е отрупана с нечетен брой сладки и солени ястия.

Бедрие Юсеинова:

„Знаем, че софрата трябва да е пълна на Байрама. Първо се слага млечна чорба кус-кус, после яхния, обезателно от заклан коч, баницата, баклавата".

Фатме Ахмедова:

„Всички се събираме, за да се сдобрим, нещо ако през годината сме се обидили си прощаваме и с усмивки на лицата да си посрещнем Байрама"

След сладката раздумка и угощение жените запретнаха ръкави да диплят баклави, тъй като в Драгановец се стягат за празника на баклавата, който ще се проведе след седмица, на 8 септември.

Прочетена 2256 пъти

facebook coment