Вторник, 08 Август 2017 16:47

Повишен разход на ток заради климатиците в жегите

Оценете
(2 гласа)

Ръст на потреблението на електроенергия отчита ЕНЕРГО-ПРО за първата седмица на август т.г. спрямо последната на месец юли. Повишеният разход на ток се обяснява с масовото използване на охладителни уреди през горещите дни.

Консумацията на електроенергия в Североизточна България за седемдневния период в началото на август е 96 500 МВтч., което е с 3000 МВтч. или с 3% повече от изразходеното през последната седмица на юли. Средната максимална температура в Североизтока е била 32,9 градуса за седмицата 31.07-06.08.2017 г. и 31,6 градуса за същия период на миналата година.

За да намалим сметките за ток е нужно разумно използване на климатиците. Така например, необходимо е периодично почистване на филтрите. Климатиците работят по-ефективно при непрекъснат режим на работа при настройване на термостата на умерена температура отколкото при често пускане и спиране на уреда на турбо режим. Препоръчително е плътното затваряне на врати и прозорци, заради голямата разлика в температурите отвън и вътре в помещенията. Поставянето на обемни мебели пред климатика също възпрепятства равномерното охлаждане на помещението и води до увеличение на консумацията на електроенергия.

Прочетена 431 пъти

lates news 210

facebook coment