Петък, 02 Юни 2017 07:08

Отдаваме почит на подвига на Ботев пред паметника на неговия знаменосец

Оценете
(1 глас)

С поклонение пред паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто в Търговище ще бъде отбелязана 141-вата годишнина от гибелта на Христо Ботев. Поколения признателни потомци ще се съберат в 11.45 ч. пред паметника край възрожденския квартал "Варош", за да сведат глави пред подвига на своя съгражданин Никола Симов, да отдадат почит към делото на великия поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за  свободата и независимостта на България.

Делото на Ботев и нелекия път на Отечеството към свободата ще разкажат в стих и музика в рецитала „С Ботев в сърцето” учениците от Първо ОУ "Христо Ботев". Точно в 12 часа сирена ще даде началото на едноминутното мълчания в знак на почит към подвига на героите на България, отдали сили, идеи и живот за свободата на бъдещите поколения.

Тази година поклонението ще бъде пред обновения паметник на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто, който наскоро беше лъснат до блясък с дарителската помощ на Ротари клуб - Търговище. Монументът, който беше посивял и мръсен, заради наслоени прах и кал сега е с възстановена първоначална красота на камъка. Идеята за цялостното обновяване на паметника на Никола Симов-Куруто е на местните ротарианци, а парите бяха събрани на благотворителен бал.

Kuruto pocistvane

Паметникът на Никола Симов-Куруто е едни от символите на Търговище. Решение за неговото построяване е взето на 23 юни 1960 г. Открит е три години по-късно на 1 юни.

Във връзка с отбелязването на 2 юни, къщата – музей „Никола Симов – Куруто“ ще бъде отворена с вход свободен от 10 до 13 часа, информираха от пресцентъра на местната администрация.

Прочетена 1525 пъти

facebook coment