Baner ViK 2017 560 70

Сряда, 18 Януари 2017 13:37

Тонове сняг изхвърлени в река Врана. Опасно ли е? (видео)

Оценете
(2 гласа)

Преспи сняг са изсипани в реката в Търговище въпреки, че представител на снегопочистващата фирма увери, че той няма да се изхвърля в речното корито. „Търговище ТВ“ наскоро разказа, че в града започнаха да извозват камарите със сняг от улиците и тогава от кметството оповестиха, че той се складира на площадки извън града. Репортерската ни проверка събра позициите на хората и местната власт, след като това предизвика обществено недоволство в социалната мрежа.

Тонове снежна маса е изсипана в коритото на река Врана до един от мостове в Търговище, срещу Изчислителния център. Секретарят на Община Търговище Христалина Халачева каза, че е запозната с проблема и обясни, че няма екоопасност.

obshtina sbor

Според хората изхвърлянето на сняг в реката е опасно, тъй като пътищата се обработват с химикали. Притесняват се още, че изхвърлените камари могат да запушат коритото и да се предизвика наводнение.

Градските улици не се обработват с химически соли и опасност от екокатастрофа няма, заяви категорично Кирил Керев, гл. експерт „Сигурност” в Община Търговище.

Специалистите от Общината Търговище обясниха, че изхвърляне на сняг в реката е обичайна практика в световен мащаб. Запознати твърдят, че е рисково в тесен канал и градско русло като на река Врана да се изхвърлят камари сняг, тъй като при ниски температури той първо се втвърдява в ледени отломъци и едва тогава, при положителни градуси, започва бавно да се топи.

Отговорност на снегопочистващата фирма нямало да се търси.

 

Прочетена 1129 пъти

lates news 210

facebook coment