Петък, 16 Септември 2016 11:33

Освобождават Галин Дачев от БКС. Избират нов шеф на сесия

Оценете
(1 глас)

Общинско предприятие за благоустрояване, комунално стопанство, изграждане, ремонт и поддържане на общински обекти под името ОП "БКС - Търговище" създава Общината на мястото на търговското дружество „БКС – Търговище“ ЕООД. То ще бъде ликвидирано, а управителят му Галин Дачев освободен. Промените ще бъдат гласуване на насрочената за 20 септември (вторник), от 9 ч. сесия.

Както „Търговище ТВ“ писа, преобразуване на БКС от търговско дружество (ЕООД) в общинско предприятие се наложи кризисно, тъй като след обявена обществена поръчка за над 1,7 млн. лв., се появи голямата частна фирма „Титан АС“, която иска да сложат ръка върху боклука на Търговище.

Законът позволява дейностите по чистотата да се възлагат без конкурс на общинско предприятие. Така ОП „БКС-Търговище“ става на подчинение на кмета и отпада изискването за обявяване на обществени поръчки, което важи само за търговските дружества. Или по просто казано бизнесът с боклука остава в „наши“ ръце.

На предстоящото заседание на Общинския съвет безвъзмездно ще бъдат прехвърлени движимо и недвижимо имущество и активи за над 857 хил. лв. от „БКС – Търговище” ЕООД на Общината. Ще бъдат приети и Правилник за дейността на новото предприятие и план-сметка, бюджет и численост на персонала за 2016 г., както и съответните промени по бюджета на Община Търговище, свързани със започването на дейността на новосъздадената общинска фирма.

Галин Дачев е подал молба за напускане от търговското дружество, за да може да оглави новото общинско предприятие. Докато тече ликвидацията, около 2 години, търговската фирма да поеме дългогодишният инженер в БКС Иван Стойчев Иванов, предлага вносителят на докладната зам.-кметът Валентин Велчев.

Прочетена 2921 пъти

facebook coment