Събота, 13 Юни 2020 09:21

Още двама заразени с COVID-19 в Търговищко

Оценете
(3 гласа)

Два нови случая на COVID-19 са потвърдени в Търговищко през последното денонощие, стана ясно от публикуваните актуални данни за последното денонощие на Единния информационен портал за заразата. По-късно на пресконференция областният управител Митко Стайков, който е и председател на кризисен щаб за борба с коронавируса уточни, че се касае за две жени от селата Буховци и Подгорица в община Търговище са сред новозаразените у нас с коронавирус. Те са били са на лечение в болници в Разград и в София.  Болните са настанени в Инфекциозното отделение на МБАЛ – Търговище. Към момента там има хоспитализирани и други двама пациенти, които се лекуват за други заболявания.

Изследванията им с PCR-тестове са дали положителен резултат. „Само за 4 часа успяхме да локализираме всички контактни на заразените”, каза Стайков. Той напомни да не се подценява заболяването и апелира за стриктно спазване на мерките за лична безопасност, като призова да не се предприемат пътувания извън областта, особено към населени места – огнища на заразата.

Жената на 58 години от с. Подгорица е с множество заболявания, сред които онкологично заболяване, хронична сърдечна недостатъчност, двустранна пневмония. Тя е била настанена за лечение в I Вътрешно отделение на МБАЛ – Търговище на 11.06.2020 г., след като се е върнала от лечебно заведение в столицата. В отделението в Търговище са установени 10 контактни лица от персонала на болницата и 13 други хоспитализирани пациенти. Всички ще бъдат карантинирани, като ще им бъдат направени двукратно PCR-тестове. В стаята на заразената пациентка своевременно е направената дезинфекция, каквато е предприета и за отделението като цяло.

Другата заразена е на  51 г. от с. Буховци, която от години е на хемодиализа. Първо е лежала в областната болница, а след това е била хоспитализирана в Нервно отделение на болницата в Разград. От там са сигнализирали, че тя е имала контакт със заразоносител.

Кризисният щаб е разпоредил мерки за оборудване с лични предпазни средства на всички пациенти на хемодиализа, които следва да бъдат поставени под домашна карантина. Това важи и за общо 13 контактни на пациентката от Подгорица.

Според данните на РЗИ – Търговище в област Търговище под домашна карантина са поставени 175 лица, които подлежат на ежедневен контрол. От началото на пандемията до в региона са направени общо 857 броя тестове за установяване на заразяване с COVID-19.

Припомняме, че Търговище беше последната област у нас, където до 9 май т.г. нямаше потвърден случай с коронавирус. Тогава бе съобщено за заразен 53-годишен мъж с. Зараево, община Попово, който по-късно почина.

Прочетена 2016 пъти

facebook coment