Вторник, 02 Юни 2020 08:58

Да положим цвете и сведем глава при воя на сирените на 2 юни - Денят на Ботев

Оценете
(1 глас)

На днешния 2 юни, когато за 144-та година отдаваме почит на Христо Ботев и загиналите за родината ни отново ще чуем сигнал на сирени.  Това е мигът, в който е добре всички да спрем и да помислим за малко, да сведем глава. Защото възпоменателните  церемонии тази година, в условията на COVID-19, ще са по-скромни.

Кметът на община Търговище Дарин Димитров призова своите съграждани да поднесат цвете на паметника на знаменосеца на Ботевата чета Никола Симов-Куруто.

Заради пандемията общоградското поклонение се отлага, вместо това духовият оркестър ще изпълнява патриотични песни пред монумента от 11.30 ч., а всички граждани, които желаят могат да поднесат цветя на паметника при спазване на противоепидемичните мерки.

ама куруто

Те важат и за посещение в Регионалния исторически музей в града, който днес отваря за безплатно къща – музей „Никола Симов – Куруто от 9.30 до 16.30 ч. И гражданите, и гостите на Търговище ще могат да разгледат изложбата, която показва камата на знаменосеца, която бе един от най-значимите експонати в експозицията „Пък…каквото сабя покаже...” в РИМ-Шумен, заедно с оръжията на българските герои.

От музея съобщават още, че в залите трябва да се спазва социална дистанция. Ще има пропускателен режим с до трима посетители едновременно. Всеки посетител трябва да си носи маска. Няма да бъдат допускани в музея лица с прояви на видими симптоми на заболяване като треска, кашлица, затруднено дишане, температура и отпадналост.

Прочетена 373 пъти

facebook coment