Печат на тази страница
Четвъртък, 27 Февруари 2020 15:01

Извозват с линейка до болницата при съмнение за коронавирус

Оценете
(2 гласа)
Извозват с линейка до болницата при съмнение за коронавирус Сн. Областна администрация

Всички хора, които са посетили страни с доказан коронавирус, при проявени грипоподобни симптоми да потърсят личния си лекар, а ако нямат такъв – Регионалната здравна инспекция. Те трябва да се свържат с личния си лекар по телефона. Това са част от набелязаните мерки за борба с плъзналата епидемия, стана ясно след днешно заседание при областния управител.

Здравните власти обясниха, че при съмнение за заболяване с коронавирус специално линейка от Център за спешна медицинска помощ в Търговище ще извози лицето към Инфекциозното отделение в областната болница. Това се отнася за пациенти от всички общини в региона.

Към момента там разполага с общо 17 легла, като има готовност при необходимост да осигурят допълнително. На пациента се прави изследване за коронавирус и при положителен резултат той се насочва за лечение към една от трите определени болници в страната – София, Варна или Бургас.

РЗИ получават ежедневна информация от граничните власти за жители на област Търговище, които се завръщат от страни с доказани случаи на инфекцията. Инспекцията осъществява връзка с хората, както и с техните лични лекари. Препоръчва се спазването на карантинния срок от 14 дни.

Властите призовават гражданите да ограничат пътуванията до засегнатите страни, да проявят отговорност и да ги информират при съмнения за вируса, както и да спазват препоръките за лична хигиена. Очаква се информационни материали за предпазване от заболяването да бъдат разпространени на обществено достъпни места.

В заседанието за набелязване на мерки за борба с коронавируса участваха представители на ръководния екип на РЗИ – Търговище, РЗОК, БЧК, директорите на ОД МВР, ДАНС, РДПБЗН, Центъра за спешна медицинска помощ, директорите на трите болници в областта, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Търговище и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, кметове на общини.

Прочетена 678 пъти