Вторник, 25 Февруари 2020 14:04

Община Търговище приема заявления за получаване на грижи в домашна среда

Оценете
(2 гласа)

Община Търговище започва прием на заявления от лица, желаещи да получават грижа в домашна среда, по Национална програма “Предоставяне на грижи в домашна среда“. По програмата ще бъдат предоставяни персонални грижи до 4 часа дневно и назначавани домашни помощници на хора, които не попадат в обхвата на съществуващите към момента мерки и програми, включително механизма „лична помощ“, съобщиха от местната администрация.

Потребители по програмата могат да бъдат хора с 80 до 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с определена чужда помощ, както и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България. Освен изискването за навършени години към датата на подаване на заявлението за включване в Програмата, хората трябва да живеят сами и/или нямат близки и роднини, които да им оказват подкрепа. Те трябва да са в невъзможност за самообслужване и да не могат самостоятелно да задоволяват своите ежедневни потребности от битов характер (пазаруване, приготвяне на храна, хранене, поддържане на лична хигиена и хигиена на дома).

Кандидатите за потребители по Програмата могат да подадат заявление по образец на адрес: гр.Търговище, ул. „Първи май“ № 4. Допълнителна информация може да се получи на тел.: 0601/6 37 42.

Кандидатите за работа като домашни помощници трябва да са лица в трудоспособна възраст и да са регистрирани като безработни в Бюрото по труда. Работодетал по Програмата е Община Търговище, но те трябва да подадат документи в трудовата борса.

Програмата е със срок на изпълнение до края на тази година.

Прочетена 583 пъти

Последни новини

Мар 28, 2020 48

Въртим часовниците с час напред. Спим по-малко

in Общество
Този уикенд трябва да преместим стрелките с час напред в 3:00 часа сутринта на 29 март… Повече...
Мар 28, 2020 157

Петима нарушители на карантина в Омуртаг

in Омуртаг
Четири досъдебни производства и една проверка заради нарушаване на карантина са… Повече...
Мар 26, 2020 739

Ново разписание на обществения транспорт на Търговище

in Общество
Нови промени в разписанието на линиите от общинската транспортна схема в Търговище се… Повече...

facebook coment