Вторник, 19 Ноември 2019 12:10

Анализ на защитата от домашно насилие в Търговищко

Оценете
(1 глас)

За първи път в Търговище е извършен мониторинг за защитата на пострадали от домашно насилие. Събраните данни са за периода 2015 – 2018 година и включват статистика от Районните съдилища и прокуратури в региона, както и интервюта с пострадали от домашно насилие, извършители на домашно насилие и представители на институции.  Това информират от „Асоциация НАЯ”, които са извършили наблюдението по проект, финансиран от Министерството на правосъдието.

По данни на неправителствената организация за четири години в Районните съдилища в Търговище, Попово и Омуртаг има образувани 121 производства по Закона за защита от домашното насилие. Над 65 % достигат издадените заповеди за незабавна защита, което показва, че в две трети от случаите на домашно насилие е имало непосредствена опасност за живота или здравето на пострадалото лице. При всички дела има отстраняване на извършителя от съвместно обитаваното жилище и забрана да приближава пострадалото лице. Средно тези мерки са за срок от една година.”, съобщават от организацията.

Чрез психологическо и социално консултиране „Асоциация НАЯ” е подкрепила 416 пострадали. Над 90 % от клиентите са жени и деца. Близо половината от пострадалите са насочени от полицията, а във всеки трети случай жертвите са потърсили помощ след съвет от свои близки или приятели.

Центърът за подкрепа на жертви на домашно насилие съществува вече 13 години, като от миналата услуга е държавно делегирана дейност.

Прочетена 528 пъти

facebook coment