Печат на тази страница
Събота, 02 Ноември 2019 14:24

Акция ЗИМА. За какво дебне полицията

Оценете
(2 гласа)

До края на ноември продължава традиционната акция на полицията „Зима“, която цели ограничаване на пътно-транспортния травматизъм, съобщават от ОД на МВР. Тя е съвместно със Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст.

В рамките на акцията ще се проведат три отделни тематични кампании - „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” и „Безопасно шофиране през зимата”.

В хода на първата акция дейността на „Пътна полиция“ е фокусирана към превенция на поведението на водачите на велосипеди и каруци, които е необходимо да носят светлоотразителни жилетки и сигнализация на превозните средства при движение извън населените места, през тъмната част на денонощието и в условията на намалена видимост.

Втората кампания под наслов „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” е насочена към пешеходците и поведението на шофьорите към тях. Тя ще се проведе в периода 11-20 ноември. В хода й ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даването на предимство на пешеходните пътеки.

„Безопасно шофиране през зимата”, ще се проведе в дните 21-30 ноември. Пътните полицаи ще извършват засилени проверки на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи, за поведението на пътниците, както и на водачите на пътните превозни средства, в т.ч. и спрямо пешеходците.

От ОД МВР-Търговище напомнят на водачите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, като използват гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Те трябва да се използват в периода от 15 ноември до 1 март, съгласно Закона за движение по пътищата.

Наличието на вериги за сняг, зареждане с антифриз, замяна на течността за измиване на стъклата с незамръзващ препарат; изправност на отоплителната и светлинна система са друга част от зимната автоподготовка.

Миналата зима в област Търговище са регистрирани 152 пътни инцидента, от които 16 – тежки. В тях са загинали 4 и са ранени 16 души, сочи статистиката.

 

Прочетена 365 пъти