Понеделник, 07 Октомври 2019 09:17

Нов случай на чума по свине в Търговище

Оценете
(1 глас)

Нов случай на заболяването Африканска чума по свинете е регистриран на територията на ДГС-Търговище. На 28 септември в местността „Парка“, до втори заслон „Лалето“ край Търговище е открит труп на дива свиня, съобщават от горското стопанство. 

Туристи, които в почивните дни са решили да се изкачват до хижата споделиха, че достъпът е блокиран. Горски стражари обяснявали, че има съмнение за чума по свините и са въведени ограничителни мерки. Раздавали се брошури, имало и разяснителни табели на място, споделиха хората. Поради ненавременна предварителна информация от страна на институциите обаче на десетки туристи се наложило да отложат пешеходната си разходка и да посетят хижата с автомобил по асфалтирания път през с. Стража.

Пробите, които са излязли на 2 октомври са показали наличие на заразното заболяване. Веднага е обособена инфектирана зона, в която се въвеждат редица ограничения. 

След констатиране на случай на животно болно от Африканска чума около участъка се обособяват три зони: А – обхваща около 3 квадратни километра; Б – около 25 квадратни километра и зона В – 172 квадратни километра.

Очаква се във вторник в Областна управа-Търговище да заседава епизоотичната комисия.

Прочетена 802 пъти

facebook coment