БАНЕР Публикация 2

Сряда, 18 Септември 2019 11:50

Добри финансови показатели за Община Търговище

Оценете
(1 глас)

Община Търговище е сред местните администрации, отличаващи се с висока финансова устойчивост и ефективност. Това показва анализът за финансовото състояние на общините за второто тримесечие на 2019 г., изготвен от Министерството на финансите (МФ), съобщават от пресцентъра на общинската администрация.

Бюджетното салдо на Общината за второто тримесечие на 2019 г. е 29,87 % спрямо общите постъпления. Това е значително над средното ниво за страната от 8,59%. По този показател се нареждаме на пето място от всички 265 общини, представени в анализа на МФ.

Освен с положително бюджетно салдо, Община Търговище е сред тези без просрочени задължения. Осреднената събираемост на основните местни данъци пък е 74,9%, което е с 3% над средното.

По-нисък е делът на капиталовите разходи спрямо средния за страната, който е 11,74%. Този показател обаче не включва инвестиционните разходи по европейските проекти, където Община Търговище отчете значителни инвестиции.

Данните на финансовото министерство сочат още, че местната администрация е сред тези с най-малък брой общински служители спрямо броя на населението. В Търговище един служител в местната администрация обслужва 420 души. Средното равнище за страната е 277 души, обслужвани от един служител.

Обобщеният анализ на данните, както и финансовите показатели на общините са обявени в сайта на Министерството на финансите.

Прочетена 98 пъти

lates news 210

facebook coment