Печат на тази страница
Четвъртък, 18 Юли 2019 12:28

Умъртвиха заразените с чума прасета в кв. Въбел. Въведени са предпазни мерки по селата

Оценете
(1 глас)
Умъртвиха заразените с чума прасета в кв. Въбел. Въведени са предпазни мерки по селата Сн. zonaburgas.bg

Предпазна зона от 3 км., включваща кв. „Въбел” и град Търговище и 10 км. наблюдавана зона, включваща населени места: с.Подгорица, с.Голямо Соколово, с.Ралица, с.Здравец, с.Момино, с.Александрово, с.Лиляк, с.Пайдушко, с.Пролаз, с.Стража, с.Разбойна, с.Руец, с.Васил Левски, с.Пробуда, с.Давидово, с.Съединение и с.Бистра е обявена в област Търговище, поради възникнало първично огнище на болестта Африканска чума по свинете в кв. „Въбел”, град Търговище и положителен резултат на заболяването при диво прасе в землището на с. Еленово, общ. Попово.

Това стана ясно след спешно заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Митко Стайков.

Областният управител ще издаде Заповед за доброволно умъртвяване в в срок до 26.07.2019 г. на всички немаркирани домашни свине и такива, отглеждани в нерегистрирани частни стопанства от стопаните си на територията на общините Търговище, Попово и Опака, с цел превенция и опазване на промишлените свиневъдни ферми.

Още вчера заразените 12 животни в кв. Въбел са евтаназирани, а всички транспортни средства, използвани при евтаназията са дезинфекцирани, както и района около обекта. Днес ОДБХ продължават с вземането на кръвни проби от животни в 10 км. наблюдавана зона.

БАБХ призовава гражданите да сигнализират за всяко съмнение за възникване на болестта при домашни и диви свине или за нерегламентирано движение и търговия на свинско месо и продукти на горещия телефон на БАБХ – 0700 122 99, на спешен телефон 112 или на телефоните на ОДБХ – Търговище: 0882 569 266 - д-р Зафиров, началник отдел в ОБДХ – Търговище, 0882 569 258 - д-р Христов, официален лекар за община Търговище и 0882 569 263 - д-р Иванова, гл. инспектор в ОДБХ – Търговище.

Прочетена 1255 пъти