Сряда, 10 Юли 2019 12:52

Показват акварели на Никола Маринов и негови ученици в Търговище

Оценете
(2 гласа)
Показват акварели на Никола Маринов и негови ученици в Търговище ПОДЕВКИ, ХГ– Казанлък ® Никола Маринов

В деня, в който се навършват 140 г. от рождението на големия наш художник Никола Маринов галерията в родния му град Търговище подреди изложба с негови творби и на учениците му. Тя включва 53 платна, повечето от който се вадят от фонда за първи път. Художествената галерия в Търговище притежава най-голямата сбирка от негови акварели.

Официалното откриване на изложбата е тази вечер, от 17.30 ч. в ХГ „Н.Маринов“. Часове преди откриването й БТА публикува видео от експозицията.

Според "Енциклопедия на изоразителните изкуства в България" на БАН Никола МАРИНОВ Абаджиев е роден на 10 юли 1879 в Ески Джумая, днес Търговище. Учи рисуване при чехите Петрас (във Варна) и Трунечек (в Търговище), които го насърчават да продължи. Завършва (1903) със златен медал живопис в Художествената академия в Торино при проф Джакомо Гросо и проф. Андреа Таверние. Прави самостоятелна изложба в Торино още като студент. Работи 2 години в Италия и през 1906 се завръща в България. Става учител в София (1907-1919), взема участие във войните 1912-1918 като строеви офицер. От 1921 до 1940 е професор по жи¬вопис в Художествената академия и неин директор от 1935 до 1937.

Никола Маринов е и сред най-ярките преподаватели в нашата Художествена академия. Обучава няколко випуска от най-талантливите поколения в родното изкуство. Всички те наследяват неговата всеотдайност към живописта и го запомнят като ненадминат учител. Негови студенти са били Илия Бешков, Илия Петров, Дечко Узунов, Кирил Петров, Владимир Рилски, и др. Неговото място в академията по-късно заема ученикът му Илия Петров.

Освен виртуозен акварелист и дъгогодишен преподавател, Никола Маринов работи и в областта на монументалните изкуства. Участва в екипа от художници, които рисуват стенописите в храм-паметника „Александър Невски” и създава проекта за мозаечната икона на Св. Петка поставена на една от външните врати на храма. Негови студенти са художници, като Дечко Узунов, Илия Петров, Илия Бешков.

Прочетена 607 пъти

lates news 210

facebook coment