Петък, 05 Юли 2019 09:46

Наградени служители на МВР-Търговище

Оценете
(2 гласа)

По случай професионалния празник на полицията – 5 юли са наградени служители на ОД МВР-Търговище, съобщават от ведомството.

Със заповед на министъра на вътрешните работи с „Почетен знак на МВР“ – трета степен, е отличен началникът на отдел „Охранителна полиция“ в дирекцията комисар Димитър Димитров. Отличието му е присъдено за постигнати трайни резултати, проявена инициатива и професионално изпълнение на служебните му задължения.

16 служители са отличени с „Писмена похвала“ от директора за принос при изпълнение на професионалните им задачи, а други 30 от различни звена от преките им ръководители. Със заповед на началника на РУ-Омуртаг за безупречно изпълнение на служебните им задължения с „Писмена похвала“ са отличени 5 служители на управлението. Пожарникарят от Попово инспектор Светозар Стоев също има писмена похвала.

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./. На 5.юли 1879 г. с указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първия министър на вътрешните работи. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него организационни структури. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата е обявена за празник на МВР.

Прочетена 1405 пъти

facebook coment