Вторник, 14 Май 2019 07:21

14 май - официален празник на Търговище. Събитията на този ден. Видео.

Оценете
(1 глас)

Днес за пета поредна година Търговище отбелязват 14 май като празник на града. Официалните тържества започват на площад „Свобода” с церемония по вдигане на знамената в 10 ч.

След церемонията на площада започна тържествената сесия на Общински съвет – Търговище. Местният парламент удостои тази година със званието „Почетен гражданин на Търговище” свещеноиконом Славчо Проданов.

Тържествената програма за празника ще продължи вечерта с концерт на сцената на „Борово око”, където в 19 ч. ще излязат фолклорен ансамбъл „Българе” и поп певецът Любо Киров.

14 май беше избран за официален празник на Търговище на 27 март 2015 г. от общинските съветници в града и вписан в Наредбата за символиката на община Търговище.

Според историците, датата 14 май е символ на  богатата и неоспорима панаирна традиция, развивана от древни времена  до наши дни, довела до образуването и установяването на града през различни исторически епохи. 

Това е датата, около която всяка година се провежда пролетният търговищки панаир  -  изложение, като от 1984-86 г. насам около тази дата  местната управа организира панаирните "Дни на Търговище". И това е основано на традицията и историята. С Указ на княз Батенберг от 1880 г. е постановено ежегодното провеждане на "търг" в Ески Джумая да става през първия ден на месец май, по стар стил. По нов стил това е точно датата 14 май. 

Прочетена 503 пъти

lates news 210

facebook coment