Сряда, 27 Март 2019 09:41

Залесителни акции в Седмицата на гората

Оценете
(1 глас)

Със залесяване на фиданки в землището на село Панайот Хитово ще стартира Седмицата на гората в ДГС-Омуртаг. В акцията, която ще се проведе на 29 март, ще участват ученици от ОУ „Христо Ботев“-с. Камбурово, учители и много гости.

На 1 април служители на стопанството и граждани отново ще залесяват в близост до язовир „Ястребино“, а малко преди това пред сградата на териториалното поделение експерти от ДГС-Омуртаг ще запознаят участниците в официалното откриване на Седмицата на гората с началото на лесовъдската дейност в България и региона. В 10.00 часа на същия ден директорът на ДГС-Търговище инж. Стела Атанасова ще приветства колегите си, след което в двора на стопанството ще бъдат засадени дръвчета.

Проявите за Седмицата на гората ще продължат на 2 април, като в 10.00 часа директорът на ДГС-Омуртаг инж. Красимир Николов ще връчи грамоти на отличилите се през 2018 година служители, след което всички работещи в поделението ще залесят фиданки в землището на село Панайот Хитово. Залесяването в района ще продължи и през следващите дни, като в кампанията ще се включат експерти от СИДП, РДГ-Шумен, областна администрация Търговище, представители на държавни и общински институции. Очаква се на мястото на поразената от корояд иглолистна гора край язовир „Ястребино“, да се появи 90 декара нова широколистна гора.

От 11.00 часа на 3 април служители на ДГС-Търговище, деца и преподаватели от Специалното училище за ученици с увреден слух „Свети Иван Рилски“ ще засадят фиданки в градския парк „Юкя“ в областния център. Отново на 3 април, но от 15.00 до 17.00 часа, ще бъдат раздавани дръвчета за залесяване от разсадника в село Баячево.

На 5 април и в двете стопанства ще има занимания по Горска педагогика с малчугани от ОУ „Христо Ботев“-с. Камбурово и деца от Специалното училище „Св. И. Рилски“. Урокът в село Камбурово е с начален час 13.00, а в Търговище старт на игрите ще бъде даден в 10.00 часа.

Седмицата в ДГС-Омуртаг ще завърши с почистване на горски територии в местността Кайника и др., като на горските ще помогнат представители на общинската администрация и граждани.

Прочетена 292 пъти

lates news 210

facebook coment