Банер 24 май 560 70

Вторник, 29 Януари 2019 10:50

Обявиха грипна епидемия и в Търговищко

Оценете
(5 гласа)

И област Търговище вече е в грипна епидемия, а учениците излизат във ваканция до 4 февруари. Това реши Регионалното бюро за борба с грип и остри респираторни заболявания, което проведе днес в 11 ч. свое заседание. По думите на д-р Марин Йовов, гл. секретар на РЗИ - Търговище данните показват, че заболяемостта в региона е преминала пределната фонова норма и е 203 на 10 000 души. 

След обявяването на грипната епидемия всички учебни заведения в област Търговище излизат във ваканция от 29 януари до 4 февруари включително, по предписание на РЗИ. Предстои да бъде издадена заповед на началника на РУО - Търговище, тъй като средно отсъстващите ученици са близо 25 %.

На учениците им се полага и междусрочна ваканция на 5 февруари, което означава да влязат в класните стаи отново на 6 февруари (сряда), разбира се ако няма дотогава ново решение на здравните власти.

Тенденцията за повишаване на болните от грип и ОРЗ нарасна в периода 21-24.01.19 г., кога бяха отчетени предепидемични стойности на заболяемостта в областта от 149 на 10 000.

Решението за обявяване на грипна обстановка води до редица ограничителни мерки. До края на обявената грипна епидемия се забраняват свижданията в болничните заведения, както и планираните операции. Спират се детските и женски консултации. Детските заведения ще продължат да работят при спазване на строги мерки за недопускане на болни деца и разпространяване на грипните и остри вирусни заболявания.

Следващото редовно заседание на Регионалното бюро за борба с грип и ОРЗ ще се проведе на 05.02.2019 г. от 11.00 часа в заседателната зала на РЗИ-Търговище.

Прочетена 7534 пъти

facebook coment