Вторник, 18 Декември 2018 08:50

Синя стая откриха в Търговище

Оценете
(1 глас)
Синя стая откриха в Търговище Сн. Областна администрация - Търговище

„Синя стая” за щадящо изслушване на деца, които са обект на престъпление или са извършители на такова беше открита в Търговище. Специализираното помещение се намира на първия етаж в сградата на Областна администрация Търговище, където до скоро се помещаваха земеделските служби.

„Радостен съм, че успяхме бързо да предоставим на съда подходящо помещение, в сградата на областна администрация, предназначена за нуждите на правосъдието за изграждането на „Синя стая.”, заяви областният управител. Той получи специална благодарност от председателя на Окръжния съд Силвия Петрова за съдействието и предоставените помещения, спомогнали за осъществяването проекта. Към момента е сключен Договор за партньорство между двете институции и предстои процедура по прехвърлянето им на Окръжния съд.

„Синята стая” е специализирано помещение за изслушване на дете в щадяща атмосфера, която да пази неговите емоции. Изслушването се провежда от психолог в присъствието на адвокати и съдии, които остават скрити за детските очи в специално оборудвана съседна стая, отделена с венецианско огледало. Разговорът задължително се записва и може да се използва за целите на производството. По този начин детето се разпитва само веднъж и се избягва травмирането му от повтарянето на информацията за престъплението пред представителите на различни институции.

Изграждането и обзавеждането на „Синята стая” в Търговище е осъществено по българо-швейцарски проект.

На откриването присъстваха областният управител Митко Стайков, представители на Окръжния, Районния и Административния съд в града, Окръжна и Районна прокуратура, на държавни институции и др. Към момента „Синята стая” е първата в областта. В цялата страна има изградени общо 14 такива помещения.

Прочетена 362 пъти

lates news 210

facebook coment