Вторник, 27 Ноември 2018 09:36

Безплатни изследвания за СПИН и Хепатит в РЗИ - Търговище тази седмица

Оценете
(1 глас)

За 30 пореден път на 1-ви Декември – „Световен ден за борба със СПИН“. Тази година мотото на Световния ден е „Узнай своя статус“. По повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и Хепатит (23.11 - 30.11.2018г.) и Световният ден за борба със СПИН, РЗИ-Търговище до планира различни дейности.

До 30 ноември (петък) има отворени врати в здравната инспекция. Всеки работен ден от 9.00 – 16:00 ч. там можете да си направите безплатни и анонимни изследвания за ХИВ, Хепатит В, Хепатит С и Сифилис. Такива изследвания ще има по училища в региона. Инспекторите ще разпространяват презервативи и информационни материали.

Кампаниите целят насърчаване и обединяване на усилията на различни институции и организации за разширяване на обхвата на тестване, повишаване на осведомеността на хората, относно предимството на изследването за ХИВ и хепатити, ранно откриване на заразените лица и своевременното им насочване към лечение. Инициативите дават възможност на хората да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки.

Тъй като стигмата и дискриминацията все още възпират хората от ранно тестване, кампанията има за цел да бъде предоставена достъпна информация за необходимостта всеки да провери своя статус, при зачитане достойнството на човека, правото всеки сам да взема решения за собственото си здраве без осъдително отношение, независимо от рисковите практики.

Прочетена 1035 пъти

facebook coment