Петък, 16 Ноември 2018 14:34

Видео: Отлична оценка на МБАЛ-Търговище след акредитация

Оценете
(2 гласа)

Многопрофилната болница в Търговище получи отлична акредитационна оценка от Министерството на здравеопазването за срок от пет години за цялостна медицинска дейност. Това съобщи днес пред журналисти нейният изп. директор д-р Иван Светулков. Той каза, че оценката е повод за задоволство и гордост за целия колектив, както и за самия него като ръководител.

Болниците са задължени да се акредитират по Закона за лечебните заведение, ако искат да получават пари от здравната каса. Целта на оценяването е "повишаване на качеството на предоставяните здравни услуги", а също и пациентите да бъдат информирани каква апаратура и персонал има в съответната болница.

На база Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 7 ноември 2018 г. става ясно, че болницата е оценявана в три основни направления - за цялостната медецинска дейност, работа на различните отделения и практическо обучение на студенти и на лекари, които желаят следдипломна квалификация.

Освен най-височата оценка „6“ за цялостна медицинска работа, отличен се пише и на 15 от 19-те отделения. „Много добър“ за срок от 4 години имат само отделенията по анестезиология и интензивно лечение, очни болести, Спешно отделение и клинична патология. 

Д-р Светулков съобщи, че в момента в областната болница специализират 17 лекари, провеждат се и много клинични проучвания на нови лекарства. Присъдената оценка на Акредитационния съвет е „много добър“ що се касае за практическото обучение на студенти и следдипломно обучение на магистър-лекари.

Два нови апарата за отделението по хемодиализа е получила МБАЛ – Търговище, стана ясно на пресконференцията. Единият е закупен и дарен от голяма местна фирма, а другия от Община Омуртаг, тъй като голяма част от болните се траспортират от там.

Прочетена 997 пъти

facebook coment