Четвъртък, 15 Ноември 2018 10:44

Коледните пости започват от днес

Оценете
(2 гласа)
Коледните пости започват от днес Сн. Търговище ТВ

От днес, 15 ноември (до 24 декември включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Те са последните многодневни пости за годината.

Лъжицата, с която домакинята е сипвала от блажното ядене, се скрива и не се пипа чак до Коледа, когато пак се хапват мазни храни. По време на Коледните пости има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и слънчогледонов или маслиново олио. През останалото време е разрешено вино, риба и морски продукти с изключение на сряда и петък, когато пак се спазва строг пост. Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, за други пък те са удобна причина да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, особено от днешна гледна точка, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си.

Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Прочетена 331 пъти

lates news 210

facebook coment