Петък, 05 Октомври 2018 09:38

Празник на баницата стягат на 6 октомври в Макариополско

Оценете
(1 глас)

Празник на дърпаната баница се подготвя за четвърта поредна година в търговищкото село Макариополско. В събота сръчните домакини от НЧ "Минчо Иванов-1912" ще покажат пред гости от близо и далеч изкуството да правиш този традиционен за българската кухня специалитет, съобщава БТА

Повече от 40 тави с вкусното изкушение ще бъдат изложени на селския мегдан. Дърпани или точени, вити и наложени, солени и сладки, традиционни или пък осъвременени - организаторите обещават голямо разнообразие от вкусове. 

Местните хора, които са преселници от Дряновския край, ще представят характерната за балканджиите дърпана баница с мас и сирене, чиято рецепта се предава в поколенията. По думите Величка Иванова - секретар на читалището, тайната в направата на макариополчанската баница се крие в броя на корите, които трябва да бъдат най-малко 18 - колкото повече са те, толкова по-вкусна и хрупкава ставала, категорична е кулинарката. 

Пред погледите на любопитните посетители ще бъде демонстрирано как се правят два вида баница от замесването до изпичането им. Баба Бонка ще подготви дърпана баница с повече от 20 кори, а Фериде от местната певческа група ще се представи като майстор на точената баница.

Организаторите са подготвили и разнообразна музикална програма.

Празникът е на 6 октомври, от 10.00 ч. на площада в село Макариополско.

Прочетена 815 пъти

lates news 210

facebook coment