Четвъртък, 04 Октомври 2018 09:36

Стартира детската полицейска академия

Оценете
(1 глас)
Стартира детската полицейска академия Сн. ОД на МВР

Тази седмица стартират занятията за новите випуски на детските полицейски управления в училища в Търговище, Попово и Омуртаг. Децата-доброволци ще преминат двугодишно обучение в рамките на дългосрочната превантивна инициатива на МВР.

Проектът „Детско полицейско управление“ се реализира в три града в областта – Търговище, Попово и Омуртаг. Вече са изготвени и утвърдени графиците за теоретичните и практически занятия през първия срок на учебната 2018/2019 година. Във втория випуск участници в този формат са включени: 25 петокласници от II СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище, 23-ма четвъртокласници от основно училище „Н. Й. Вапцаров" в гр. Попово, и 22-ма петокласници от основно училище „Акад. Даки Йорданов“ в гр. Омуртаг. Ръководители на екипите са ст. инсп. Кирил Кирилов, инсп. Илия Илиев, и ст. инсп. Айдън Адемов, уточняват от пресцентъра на ОД на МВР.

След тържественото откриване на занятията на втория випуск на Детското полицейско управление в областта младите доброволци ще бъдат запознати от полицейски служители с тяхната професия, както и с основните параметри от дейността на служителите от „Охранителна полиция“.

Занятията ще се провеждат веднъж седмично в извънучебно време. Децата ще се запознаят с основни правила за пътна безопасност, с проявления на спортното хулиганство и със съответните предвидени за това санкции, с вредите от тютюнопушенето за детския организъм, с традиции и обичаи, характерни за хората от региона. Предвидени са и практически занятия на детска полицейска лична защита и по оказване на първа долекарска помощ при ухапване от животно, при измръзване и при фрактури. Занятията ще се ръководят от класните ръководители и от инспектори в Детска педагогическа стая, от експерти в различни области в районните управления и в областната дирекция, както и от специалисти в другите организации, партниращи на МВР в програмата.

Двугодишното извънкласно обучение има за цел децата да получат знания, опит  и полезни житейски умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за успешно справяне с трудни ситуации в дома, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип; за толерантност към другите и за уважение към законите и институциите в държавата.

Прочетена 492 пъти

lates news 210

facebook coment