Вторник, 24 Юли 2018 10:58

Видео: Положиха първия камък на нов храм в Мировец

Оценете
(3 гласа)

С първа копка и полагане на основния камък започна градежът на православен храм „Св. Иван Рилски“ в търговищкото село Мировец. Очаква се идната година молитвения дом да приюти миряните, църковната камбана обаче заби тържествено в 22-я юлски ден на 2018 г., тъй като тя се пази в селото още от 1911 г.

През 60-те години на миналия век училището тук било съборено, а с него и старата черква. Повече от 20 години от началото на идеята за възраждането на храма мечтата на 80-те жители ще стане реалност. С градежа се заема арендаторът Божидар Митов, който прави първите си стъпки в земеделието именно от село Мировец. Архитектурният проект пък е дарен от арх. Живка Миланова и екип.

Тържеството започна с водосвет за здраве, отслужен от ставрофорен иконом Славчо Проданов и протойерей Димитър.

Мировец копка 2

Да споделят радостта на жителите на селото дойдоха народният представител д-р Венка Стоянова, секретарят на Община Търговище Христалина Халачева, агробезнесменът Божидар Митов, о.з. капитан I ранг Станко Станков, бивш ректор на Военноморското училище – Варна, кметове на съседните села, дарители. Те бяха поздравени от кмета на селото Стоян Смиленов, който каза, че храмът ще бъде малък, но много важен за православните християни.

Силно бе вълнението и на Валентина Дамянова, член на църковното настоятелство и основен двигател за възвръщането на православните традиции. Вярваме, че всички заедно ще завършим това велико дело за слава Божия и наше спасение, каза тя и призова миряните да дадат своя принос в изграждането на храма с дарение по банковата сметка или на място в дарителската кутия.

„Този ден ме връща назад в историята, когато будните българи са градили нашите храмове, училища и читалища. Пожалавам ви да съхранявате българското“, каза в приветственото си слово д-р Венка Стоянова.

мировец църква

Параклисът ще бъде построен изцяло със средства от дарения и доброволен труд. Нужни са 30 000 лв. Още на тържеството постъпиха и първите парични средства. Сред дарителите бяха живеещите тук чужденци от Белгия и Холандия, който развиват селски туризъм със своите къщи за гости.

Дарителска сметка: IBAN: BG53STSA930000239444362 BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД“ 

ЦН „Свети Иван Рилски”, с. Мировец.

текст: Денислава Атанасова

видео: Кольо Колев

Прочетена 2293 пъти

facebook coment