Четвъртък, 19 Юли 2018 09:57

Митрополит Йоан прави първа копка на нов храм в с. Мировец

Оценете
(1 глас)
Митрополит Йоан прави първа копка на нов храм в с. Мировец Архитектурният проект на бъдещия православен храм

Негово Високо Преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан се очаква да направи първа копка за строеж на новия храм, който ще бъде под небесното покровителство на Свети Иван Рилски в село Мировец, Търговищко. Началото на боголюбивото начинание е тази неделя, от 16 ч., съобщи за Търговище ТВ кметът на селото Стоян Смиленов.

Местните жители вярват в доброто и в Бог, затова искат за възродят и да изградят наново своя църковен дом. Ние сме малко по площ и жители село, но сме гостоприемни и миролюбиви наследници на своите предци. Очакваме с нетърпение денят, в който отново ще се разнесе звука на църковната камбана, разказа Валентина Дамянова, член на църковното настоятелство.

Тя обясни, че началото е било поставено през октомври 2016 г. с откриване на дарителска сметка и подготовка на документи за строеж. Архитектурният проект е дело на арх. Живка Миланова от Търговище.

За изграждането на храма са необходими над 30 000 лв. Първите дарения вече са постъпили, но не са достатъчни. Жители на селото и техните близки са готови да се включат в строежа с безвъзмезден труд.

Църковното настоятелство е открило специална банкова сметка с надеждата, че православни християни, граждани, фирми и организации при възможност и желание могат да направят своето парично дарение за изграждането на храма.

Сметката е:

IBAN: BG53STSA930000239444362, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД“

ЦН „Свети Иван Рилски”, с. Мировец.

Църковният ритуал и полагане на подолтарния камък ще бъде отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в присъствието на свещеници от Търговищка епархия, официални гости, дарители и миряни от селото.

Нашият Господ казва: „Давайте и ще ви се даде: мярка добра, натъпкана, стърсена и препълнена ще изсипят в пазвата ви. Защото, с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.“(Лука 6:38).

Прочетена 635 пъти

lates news 210

facebook coment