Baner ViK 2017 560 70

Вторник, 17 Април 2018 14:16

Видео: Кипи пълната промяна на I ОУ “Христо Ботев“ в Търговище. Ще отвори ли тази есен?

Оценете
(2 гласа)

Строителните работи по основния ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на I ОУ “Христо Ботев“ в Търговище текат под пълна пара, въпреки че отвън обновяването изглежда позамряло. В това се увериха днес журналисти, които бяха поканени да проследят напредъка по проекта.

Засега той се движи по график и строителните дейности по план трябва да приключат до 15.07.2018 г. Едва тогава ще започне вътрешното обзавеждане и оборудване. Ръководителят на проекта Никола Станчев изрази увереност, че на 15 септември 2018 г. училището ще посрещне своите възпитаници в реновирана и новообзаведена сграда.

I OU 1

Управителят на фирмата-изпълнител инж. Тошко Райчев разказа каква тежка и отговорна работа кипи вътре. Пълната промяна на сградата, строена през 30-те години, е започнала с премахване на дъсчения под и изливането на стоманобетонна плоча над първия етаж. За да се укрепят старите стени и да станат устойчиви на земетръс са укрепени с арматурна мрежа и пръскан бетон или т.нар. торкретиране.

Леко изоставане има по направата на двете нови пристройки и асансьорната уредба, чието изпълнение се очаква да започне след средата на месец май, каза инж. Райчев. Предстои по фасадата да се положи топлоизолация, да се обнови и озелени двора. Предвижда се подмяна на осветителни тела и внедряване на енергоспестяващо осветление, видеонаблюдение, сигнално-охранителна инсталация, комуникационна интернет и телефонна инсталация, както и училищна радиоуредба.

Върху южния скат на вече сменения покрив ще се монтират шест слънчеви колектори за бойлер, от който ще се осигурява топла вода за мивките в санитарните възли. След ремонта училището ще има актова зала и обновен физкултурен салон. Новата визия става възможна чрез инвестиции за над 3 млн. лв. по европейски проект за обновяване на общинската образователна инфраструктура.

Прочетена 744 пъти

lates news 210

facebook coment