Петък, 13 Април 2018 09:29

Искат намаляване на популацията на дива свиня в Североизтока

Оценете
(1 глас)

Да се намали драстично популацията на дивата свиня в страната и в частност в Североизточна България. Около това решение се обединиха членовете на Съвета по лова към РДГ-Шумен, който включва представители на РДГ-Шумен, СИДП, ловните сдружения, полицията и др. държавни и общински институции от областите Шумен и Търговище. Мерките за ограничаване на прасетата се предприемат заради евентуалното разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете.

На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави, посочват от Североизточното държавно предприятие. В области в Търговище и Шумен има обучени 200 ловци от дружините, които знаят какви площадки трябва да се изградят и на каква обработка подлежат заразените животни, ако чумата засегне и България.

В Германия напр. амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70%, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно.

В България такива мерки са намалението на цената на индивидуално разрешително за лов на дива свиня от 30 лв. на 1 лв. 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години, посочват от Българската агенция по безопасност на храните.

Данните от пролетната таксация за 2018 година показват, че за разлика от дивата свиня намалява популацията на дивия заек. Причината е високия брой на хищниците. На събирането е избран и зам.-председател на Съвета по лова. Единодушно е гласувано доверие на адвокат Стоян Стоянов от Шумен, който е член на Управителния съвет на СЛРБ.

Африканската чума по свинете (АЧС) e силно заразно вирусно заболяване и се счита за една от най-опасните болести по свинете. Няма ваксина или медикаменти за предотвратяване на заразяването с АЧС. Заболяването не е опасно за човека.

АЧС е ендемична за повече от 20 страни в Африка. За Европа е установена от 1978 г. само на остров Сардиния в Италия. През месец юни 2007 г. навлиза в Грузия през пристанище Поти и бързо се разпространява в региона, като засяга Кавказките страни и Русия. През 2014 г. болестта прониква в държави-членки, граничещи с Русия и Беларус (Полша, Естония, Литва и Латвия).

Към настоящия момент заболяването Африканска чума по свинете никога не е констатирано на територията на България. Притеснително е разпространението на заболяването на територията на Украйна в посока Румъния, като последното ново огнище на АЧС е установено на 06.06.2016 г. в Украйна във ферма със 700 прасета, 55 от които са заболели и умрели (смъртност 100%). Фермата е разположена в непосредствена близост до границата с Румъния.

Прочетена 595 пъти

lates news 210

facebook coment