Baner ViK 2017 560 70

Събота, 11 Ноември 2017 08:41

Майсторът на женското тяло Янаки Манасиев показа галерията в Търговище (видео)

Оценете
(1 глас)

45 творби на художника Янаки Манасиев събра търговищката галерия "Никола Маринов". Платната са от местния фонд, показвани са твърде рядко и са истински подарък за ценителите и художествената гилдия.Ретроспективната изложба е посветена на 85-тата годишнина от рождението на Янаки Манасиев, който оставя в творбите си цяла вселена от женски образи.

Отишъл си твърде рано от този свят, само на 45 години, Янаки Манасиев оставя творчество, което не е достатъчно познато на широката публика и особено на по-младото поколение. Това превръща изложбата - рисунки, акварели и маслена живопис, в истинско събитие за културния живот на Търговище.

Образованието си Манасиев получава в Художествената академия, където в 1952 г. е приет в курса по живопис на проф. Илия Петров и доц. Боян Петров. Въпреки школуваните в академията умения за точна изискана рисунка и потушен колорит, още в най-ранните си работи авторът не спазва строгия класически стил. Рисува маслена живопис върху фазер, показва раздвижена композиция, артистичен и експресивен рисунък и много свободно полагане на цветните петна. Негови картини могат да се видят и в арт-музея в родната му къща в търговищкото село Божица.

Темата за жената занимава художника през целия му творчески път. Многобройни са портретите, които прави както в Шумен, така и в Търново, където от 1971 г. е преподавател по живопис във Факултета по изобразителни изкуства. Силуети, лица и тела, които излъчват спокойствие, непринуденост и изящност. Изложбата показва и част от акварелите, смятани за върхово постижение в творчеството на Манасиев, които той създава през двумесечната си  специализация в Ленинградската художествена академия в края на 1975 г.

Изложбата остава в галерията в Търговище до средата на декември.

Прочетена 882 пъти

lates news 210

facebook coment