Петък, 08 Септември 2017 16:40

Сладък празник в Драгановец. Поднесоха над 35 тави с баклава (видео)

Оценете
(2 гласа)

Сладък и апетитен празник имаше в търговищкото село Драгановец. За трета година там се проведе празник на баклавата. Над 35 тави с ръчно приготвени сладки изкушения поднесоха местните майсторки. Аромати и вкусове на масло, лимон и орехи възбудиха апетита на гостите. Най-вкусните и атрактивни десерти бяха отличени в кулинарна надпревара.

Апетитният сиропиран сладкиш в Драгановец приготвят и в делник, и в празник, а рецептите и тънкостите се предават от стари на млади. За да стане баклавата вкусна най-важно е да престои поне едно денонощие в захарен сироп. Затова местите майсторки приготвят десерта дни преди празника. И днес те демонстрираха пред гостите тънкостите при приготвяне на сладкиша

Анифе Исмаилова:

„Тестото е много важно и корите трябва да бъдат много тънки, да са фини.“

Местно читалище „Хр. Ботев“ организира празника на баклавата навръх 90-тата се годишнина и така показа, че е пазител на древните кулинарни традиции и добросъседството, сподели неговият секретар Фатме Амедова.

Показани бяха различни видове баклави - саралия, традиционната многолистна, с пълнеж от орехи или локум и др. Всички сладко си похапнаха и сладко си поговориха. Послушаха хубави песни и танци на различни самодейни състави.

fani baklava draganovec

Празникът на баклавата уважиха зам. областният управител Стефан Иванов, зам. кметът Емине Якубова, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева, областният лидер на ДПС Хамди Илиязов и др. Поднесен бе и поздравителен адрес от кмета на Община Търговище Дарин Димитров.

В други търговищки села също почитат тестените изкушения. В Буховци стягат празник на мекицата на 14 септември, а в Макариополско през октомври – на дърпаната баница.

Прочетена 2339 пъти

facebook coment